Yeni yazı dizimiz “Hangi bölümü okuyalım?” da sizden gelen ve en çok merak edilen bölümleri inceliyor olacağız. Yazımıza son zamanların en popüler mesleklerinden biri olan IT (Information Technologies) ile başlıyoruz.
Kısaca
IT, bilgi teknolojisi anlamına gelir ve birçok farklı sektörün ihtiyacı olan bir iş dalıdır. Örneğin, bir şirketin veri depolama, veri işleme ve veri yönetimi gibi ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı yazılım ve donanımların yönetimini içerebilir. Aynı zamanda, bir organizasyonun internet, ağ ve güvenlik gibi çevrimiçi ihtiyaçlarını da kapsayabilir.
İmkanları nasıl?
Bilgisayar ve internet sektörü, dünya ekonomisinde en hızlı büyüyen sektörler arasındadır. IT görev tanımı olarak bu iki endüstri ile fazlasıyla yakın olduğundan iş imkanı olarak sürekli yükseliştedir.
IT profesyonelleri birçok farklı sektörde çalışabilecekleri için geniş bir iş yelpazesine sahiptir. Örneğin, ticari işletmede veri yönetimi ya da sağlık sektöründe tıbbi sistemleri yönetebilirler.
Ayrıca, IT bölümü okumanın avantajları arasında, sürekli öğrenme ve gelişme fırsatları yer alır. Teknolojinin hızla değiştiği bu sektörde, IT profesyonellerinin sürekli kendilerini geliştirmeleri ve yeni teknolojileri öğrenmeleri çok önemlidir.
Son olarak, IT, çok yönlü bir eğitim alma fırsatı sağlar. IT bölümü okuyarak, bilgisayar programlama, veri yönetimi, ağ kurulumu ve yönetimi gibi farklı alanlarda uzmanlaşabilirsiniz.
IT Bölümünü okuyana sormak gerek: Süleyman Demirel
Bu konu hakkında daha detaylı bir bilgi almak için eski öğrencimiz Süleyman ile iletişime geçtik. Kendisi Fanshawe College’dan aldığı eğitimi bizler için kısaca özetliyor;
Y: Merhaba Süleyman öncelikle seni kısaca tanıyalım.
S: Merhabalar, ben Süleyman. Eşimle beraber 2022 yılında Kanada’ya geldik. Fanshawe College’ta IT bölümünden mezunum, hatta yeni mezun oldum. Şu an tecrübelerime uygun bir iş arayışı içerisindeyim.
Y: Umarız kısa zamanda istediğin türde bir iş bulabilirsin. Bölümü bize kısaca özetlemeni istesek?
S: Network and Security Architecture bölümünde okudum. Bilgi güvenliğin temelleri, şifreleme, web ve server network güvenliği, Enterprise Network Design gibi konuların yanı sıra ITIL ve CISSP derslerini de gördüm.
Y: Peki seni en çok zorlayan şeyler neler oldu?
S: Eksiklerimin olduğu bir bölümü tercih ettim böylece sektör ile ilgili yeni bilgiler edinebilirim diye düşündüm, ancak geliş şartlarımızdaki ani değişiklikler sonucu öncesinden kendimi bu bölüme hazırlayacak vaktim olmadı. Eğer bu yazıyı okuyan arkadaşlar benzer bir fikirdelerse önceden mutlaka yeterli miktarda hazırlık yapmaları gerekiyor. Hem yabancı dil üzerinden eğitim alındığı için başta ufak bir oryantasyon sorunu, hem de Kanada’ya ayak uydurma süreci alınan eğitimi biraz zorlaştırabiliyor.
Y: Son olarak bu bölümü seçecek olan arkadaşlara neler önerirsin?
S: Bu konulara mutlaka ön hazırlık yapmaları gerekiyor. Özellikle iş arama sürecinde işe yaracak olan Cloud ve Microsoft sertifikalarına bakmalarını öneririm. Türkiye’de sorulmayan bu sertifikalar Kanada’da iş verenler için çok önemli. Şu ana kadar başvurduğum işlerin çoğunda soruldu. Okulda gördüğüm derslere bazen zamanımın yetmemesi yüzünden gereken önemi veremedim. Halbuki oturup özen göstersem çok daha fazla şeyler öğreneceğim konuları işledik. O yüzden diğer öğrencilerin bunları hesaba katarak hareket etmelerini öneririm.
Nerelerde okumalı?
IT sektöründe bir kariyer hedefliyor ama eğitiminize nerede başlayacağınız konusunda emin değilseniz, doğru okulu seçmek çok önemlidir. Çeşitli uzmanlık alanları olan güçlü bir IT programı sunan bir okul bulmaya özen gösterin. Yazılım geliştirme, ağ güvenliği veya veri analitik gibi ilgi alanları öğreten okullar, görev tanımı yelpazenizi güçlendirecektir.
Okulun IT işlerine yerleştirme oranını ve programdan mezun olan öğrencilerin işe alındığı şirketleri araştırın. Kanada’da çoğu okul mezuniyet sonrası co-op programları ile destek sağlayabiliyor, ancak bazı okulların anlaşmalı olduğu köklü şirketler de var. Bu şirketler işe alımlarını okul ziyaretleri aracılığı ile gerçekleştirdiğinden seçtiğiniz okulun ortaklıkları kariyeriniz açısından oldukça önemli.
Güçlü endüstri bağlantılarına sahip okullar arayın. Birçok IT programı staj, iş birliği fırsatları veya diğer pratik deneyimler sunar ve bu sizin gerçek dünya becerilerinizi kazanmanıza ve endüstri ile bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.
Sadece okulun eğitimine bağlı kalmayın. Kanada kolejleri ve üniversitelerinde alacağınız eğitimin yanı sıra katılacağınız sertifika programları güçlü bir CV oluşturmanızda yardımcı olacak, networking açısından yeni kapılar açacaktır.
IT eğitimi veren bazı kolej ve üniversiteler
Tüm bunlara ek olarak en önemli nokta doğru bir araştırma yapmak. Sadece Kanada’da eğitim almak adına rastgele bir bölüm seçimi, ileriye dönük planlarınızı engelleyecek büyük bir hata olabilir. Doğru başvuru ve okul seçimi için bizlerle iletişime geçebilir ve geleceğinizi garanti altına alabilirsiniz!
Comentarios